Dronken olifant wordt zeewaardig schip

Gisteren is de test met de stabilisers geslaagd. Om 11.00 uur lagen we in het water en heeft Rens de computer voor de aansturing van de stabilisers ingesteld. Op weg, eerst nog op klein water, hebben we de stabilisers anders om laten werken. Toen ging Tiberius op vlak water flink heen en weer. Een gekke ervaring. Rens heeft gecontroleerd of al het laswerk goed gedaan was en de bussen waar de Stabilisers in zitten niet trilden of bewogen. Dat was o.k. Toen naar groter water tot buiten de fjord, op volle zee. Daar stond windkracht 6 met een onrustige deining van meer dan een meter. Ik heb Tiberius met de stabilisers in werking dwars op de golven gestuurd. We bewogen wel op en neer maar slingerden niet. Toen we de stabilisers parkeerden en dus buiten werking stelden begon Tiberius te rollen. Steeds heftiger. Ik liet het zo ver komen dat alles door de boot slingerde en Rens zich verschrikt vast hield. We gingen wel 15 graden scheef. Toen heb ik de stabilisers weer in werking gesteld en stabiliseerde Tiberius direct. Het leed was geleden. Tiberius is van een dronken onbeheersbare slingerende olifant een zeewaardig schip geworden. Tiberius laat zich veel makkelijker sturen. Ik hoef niet voortdurend op te letten waar de golven vandaan komen en met de billen bij elkaar sturen. Ongelooflijk wat twee van die, relatief kleine ronddraaiende armpjes met het schip kunnen doen. We hoeven voortaan minder snel voor zwaar weer bang te zijn. De mogelijkheden van onze reizen door Europa zijn werkelijk toe genomen. Het is een hele investering maar het is het waard!

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

3 gedachten over “Dronken olifant wordt zeewaardig schip”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: