Wijk bij Duurstede, alhoewel,

17 augustus 2020
We lagen afgelopen weekend in Wijk bij Duurstede om af te kunnen spreken met Ivo, Lisa en haar moeder en vriend. Nu de relatie tussen Ivo en Lisa serieus wordt, is het de hoogste tijd nader kennis te maken. En dat hebben we dus gedaan. Onder de wieken van de oude Molen. Het was gezellig en we hebben ons het brood van de molen goed laten smaken.

We zijn echter inmiddels weer gevlucht. Na zowat twee weken Culemborg en een weekend Wijk bij Duurstede vonden we het vanmorgen wel genoeg, het stil liggen. We kunnen nog een maandje rondtoeren voordat de boot het water uit moet dus zijn we niet de Nederrijn opgevaren, zoals eerst gepland, maar via het abnormaal rustige Amsterdam-Rijn-Kanaal, doorgestoken naar de super drukke Waal, waar de grote schepen voortdurend in ons nek zaten te hijgen, linksafgeslagen naar het Kanaal van St.Andries en rechtsaf de prachtige verstilde Maas op. We liggen nu dus in Batenburg in Gelderland met Brabant aan de overkant, waarvan de foto’s later volgen.

We hebben wel genoten van Wijk bij Duurstede. Het is een prachtig stadje met nog veel middeleeuwse kenmerken. Het is leuk om de geschiedenis van Wijk bij Duurstede met Jacob Ruisdael (1628 Haarlem) te beginnen. Hij maakte net als ik stadsgezichten. Bijvoorbeeld van Wijk bij Duurstede, met een prachtig perspectief en een dreigende wolkenlucht. Daar kan ik wel wat van leren. Het schilderij met de voorstelling van de molen bij Wijk bij Duurstede is het beroemdste schilderij van de landschapsschilder. De voorstelling toont de molen aan de oever van de Rijn. In de verte is de toren van de Grote Kerk te zien. Links van de molen zien we kasteel Duurstede. Wijk bij Duurstede was toen al een vestingstad. De stad was een centrum van scheepvaart en handel. In de nauwe straatjes in het centrum staan nog veel huizen uit de middeleeuwen. De toren van de Grote Kerk, zonder spits, behoort tot de belangrijkste laat-gotische kerktorens in ons land. Hij werd rijk versierd met steunberen en balustrades. Het stadhuis dat in 1666 in de sobere Hollands classicistische stijl werd gebouwd, staat direct naast de kerk. De door Ruisdael geschilderde runmolen zou omstreeks 1800 zijn afgebroken. De huidige Runmolenpoort met molen die nog resteert werd omstreeks 1659 gebouwd. Het is de enige bestaande molen in Nederland die werd gebouwd op een oude stadspoort. Deze poort verschafte de inwoners vanaf de veertiende eeuw toegang tot de weg naar De Leuth en werd daarom Leuterpoort genoemd.

Jacob Ruisdael schilderde Wijk bij Duurstede niet exact naar de werkelijkheid. Hij liet de stadspoort en stadsmuur weg. Kasteel Duurstede is wel duidelijk zichtbaar. Zo zie je maar. Toen loog Jacob al op zijn schilderij. Het is dus niet zo gek dat ik nog steeds, met de huidige technieken, de stadsgezichten mooier maak dan dat ze in werkelijkheid zijn……

Het valt niet mee om de Grote Kerk op de relatief kleine Markt te fotograferen: hier de zijkant van de kerk vanaf de hoek met de prachtige Peperstraat waar de panden met de achterzijde zowat tegen de kerk staan.

Dan nog een paar plaatjes van het onweer dat gisteravond over Wijk bij Duurstede trok, resp. 20 minuten en 5 minuten voordat de wind ongenaakbaar aantrok en de regen op het dek plensde. We hadden nog net een zeilboot gered door deze vast te maken aan onze boot, voordat het onweer losbarstte.

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

2 gedachten over “Wijk bij Duurstede, alhoewel,”

  1. Ach Aad, wat heb je er weer een mooi verhaal van gemaakt en wat leuk dat je steeds de geschiedenis in duikt om dan met andere ogen te kijken naar wat er om je heen te zien is! En wat een heftige wolkenlucht! Wij zijn tot nu toe steeds de dans ontsprongen. Zojuist een regenbui van 15 minuten zonder onweer gehad dat is alles. Het is gezellig met Joep, Alice en Luca aan boord! Liefs voor jullie beiden van ons 😘😘😘

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    >

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: