Water, glashelder water

Wat hebben we de Oostzee gemist. De ruimte. Het licht. Maar vooral het water. Schuimend, doorzichtig, glashelder, groenblauw, eindeloos water. Als je de Duitse kanalen gewend bent, met de bruin besmeerde stootwillen vanuit de sluizen, dan is dit de hemel.

Travemünde

Aan het eind van de Trave, bij het verlaten van Travemünde wil een grote ferry direct met ons de zee op. Dus maar even inhouden. Daarna zien we de idiote verhoudingen van het schip met de omgeving. Reusachtig, een varend flatgebouw waarbij het dorp Travemünde in het niet valt en het flatgebouw op de kant van 35 verdiepingen en ruim 100 meter hoog, een beetje mee mag doen.

We steken direct over naar Neustadt waar we een afspraak hebben met een monteur die onze waterdruk moet herstellen. De hydrofoor is weer eens van slag. Na een telefoontje van Ria staat Jann al op de kade bij de kraan. Zoals afgesproken. Hij duikt direct het luik in, net zo lenig als Thijs vouwt hij zich dubbel en stelt dat de ballon in het hyrdofoor-vat leeggelopen is. Als hij een compressor gehaald heeft, blaast hij met 8 bar weer lucht in het vat. Om onze pogingen om met een fietspomp het vat op te pompen moet hij lachen. Dat lukt nooit. Zeker niet als de ballon tegen het ventiel geplakt zit. Na een half uurtje is de watervoorziening weer hersteld en nemen we afscheid van Jann. We blijven die dag in Neustadt en maken een wandelingetje.

Omdat het de volgende dag een glad zeetje zou zijn staan we vroeg op om in een keer naar Gedser op Falster in Denemarken te varen. Prachtig om een koers uit te zetten en in het niets te varen totdat er weer land in zicht is. Ria zet op de grens van Duitsland naar Denemarken het Deense gastenvlaggetje op. Mooi!

We zien in de shipping-lane een aantal grote schepen op de Fehmarnbelt langskomen. Eerst op de AIS, later doemen de schepen vanuit de nevel op. Alleen de wind neemt natuurlijk onderweg wel toe. Dat is ook traditie. Van 6 knopen in Neustadt naar 10 knopen op de Fehmarnbelt. Er komen witte kopjes op het water. Dan wordt het hobbelig en zet ik de stabilisers aan. Jammer dat er een rotor niet werkt. Zeker een zekering. Dus we stabiliseren op halve kracht.

In de smalle vaargeul bij de aanloop naar Gedser hebben we ze eigenlijk alle twee nodig. De wind trekt, dwars op Tiberius, aan tot 19 knopen en de ferry Copenhagen, van 175 meter lang wil tegelijkertijd het gat uit. We passeren het schip met veel wervelingen en gehobbel en zijn even laten in de haven van Gedser.

Onder de indruk van de ingehouden schoonheid van Denemarken komen we tot rust als de zon langzaam in de Belt zakt.

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

6 gedachten over “Water, glashelder water”

  1. Dat is héél iets anders dan wat wij doen! De laatste dagen, waaronder koningsdag in Elburg. Nu voor een dag of drie ‘in’ het eiland Eekt – vlakbij Elburg in het Drontermeer. Dan naar Kampen om familie te ontmoeten.
    ’t Water is helder, maar niet zo helder als bij jullie!
    Bij dat geschommel van het schip dachten we aan Ria. Bijna 30 knopen maar liefst!! Da’s enigszins ruig! Toch?
    Hoe dan ook: geniet met volle teugen!
    D&S, Drontermeer

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat een prachtige foto’s en een mooie tocht en voor ons zó herkenbaar omdat we jaren en jaren op de Oostzee hebben gevaren, heerlijk om zo mee te varen en herinneringen terug te halen. Doe voorzichtig en geniet van al het moois op het water en op het land. Groeten Nico en Tineke (voorheen vd Nutshel 😅)

    Like

  3. wat weer een mooi verhaal met uit leg er bij..
    En wat hobbelen hoort er nou eenmaal bij het varen.
    Mooie de foto”s.
    En geniet ervan..
    zowel op het water als op de wal.
    Groetjes Martien&Frieda…

    Like

  4. Prachtige Foto’s op het water! Heel mooi stukje over hoe groot dat ferry schip wel niet is. =) In verhouding zijn het echt rare dingen die ferries.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie