Weer thuis

Hooglandse Kerk vanaf de Burcht in Leiden

We zijn weer thuis. Of zo voelt het. Gisteren kwamen we in Leiden aan. De geboortestad van Ria en een stad waar ik ook veel voetstappen heb liggen. Vandaag al een rondje gelopen. Via de Oude Rijn, waar Ria haar ouderlijk huis en kleuterschool staat, via de Hooglandse Kerkgracht naar de Burcht met uitzicht over de stad. En door via de Aalmarkt en het Pieterskerkhof even gluren in de Hortus waar Ria a.s. donderdag een korte lezing voor een besloten club houdt. We beschouwen Leiden voorlopig als het eindpunt van onze reis dit jaar. Dit is dus ook het laatste blog dat we dit jaar schrijven. Hierna tutten we nog wat in Nederland; moeten nog in Baarn op de kant voor wat schilderwerk, waarna we proberen half oktober weer in Hoorn te liggen om te overwinteren.

We kijken terug op een mooie reis van 4 maanden waarbij het niet altijd de bedoeling was alsmaar door te gaan, maar ook eens een weekje te blijven liggen. We hebben 2.500 km gevaren met een gemiddelde van 10 km per uur. Dat betekent dus totaal 250 uur achter het stuurwiel. Uitgesmeerd over 17 weken is dat zowat 15 uur per week. Niet weinig, maar ook niet te gek. We hebben de plekken op onze reis niet alleen maar even aangeraakt en bezocht, maar er ook tijdelijk gewoond. Ons gevoel bij terugkomst in Nederland was echter weer als altijd. Namelijk dat we van dit landje toch het meeste houden. En niet alleen omdat we het kennen en er geboren zijn, maar ook omdat we het oprecht veelzijdiger en mooier vinden dan de ons omringende landen. We hebben dit jaar op onze hele reis niet zo veel vogels gezien dan langs de Nederrijn en de Lek.

Pontje over de Nederrijn vlak bij Rhenen.
Wadende koeien tussen de kieviten, ganzen en aalscholvers langs de Lek.
Achter de Sint-Jan in Gouda.

En natuurlijk kunnen de Duitse kanalen en Hanzesteden niet tippen aan het Nederlandse cultuurlandschap met zijn prachtige steden, pittoreske dorpen en het weidse rivierenland. Maar dat kun je alleen maar zeggen als je voor langere tijd bent weg geweest.

Is dat dan alleen maar een bevestiging van dat we eigenlijk helemaal niet weg hadden hoeven gaan? Nee natuurlijk niet. We hebben genoten van onze reis door de kanalen tot aan Berlijn en het prachtige uitgestrekte merenlandschap rond de Havel. Ons bezoek aan Brandenburg en Potsdam. De reis over de Oder tot aan Szczecin in Polen. En natuurlijk weer de aangename verrassing van het groen-blauwe heldere water van de Oostzee waar je nooit op uitgekeken raakt. En te merken hoe verschillend de Duitse Hanzesteden zijn: Stralsund, Rostock, Wismar en Lübeck. Door langzaam door dat andere cultuurlandschap te varen ervaar je het ook echt. Je moet moeite doen om er te komen en ook weer terug te gaan. Door langzamer te bewegen ervaar je meer. Dat is de waarde van het reizen per schip.

We zullen komende winter weer eens rustig nadenken over het volgend jaar. Blijven we toch een keer in Nederland? Of kunnen we het niet laten en gaan we via de Rijn en de Donau naar Boedapest? Wellicht gaan we weer over de Oostzee, maar nu naar Oslo. We weten het nog niet. Hebben ook weer een hele winter om daar over na te denken en te mijmeren. Voorlopig zijn we hier om iedereen weer eens te zien. Dat is ook weer extra leuk!

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

7 gedachten over “Weer thuis”

 1. Hoi Ria en Aad, welkom terug in ons mooie landje. Ik begrijp helemaal wat jullie meemaken na al die maanden weg, dat je extra scherp ziet hoe mooi en divers ons lage land is. Erg genoten van alle verhalen, ervaringen, prachtige foto’s en collages. Prachtige reis hebben jullie weer gemaakt en via jullie verhalen vaak op google earth verder gereisd want allemaal plaatsen (op Rostock en Hamburg na) die ik niet kende en nu een heel klein beetje beter. Kijk nu ook anders naar de verkiezing van vandaag in het voormalige Oost Duitsland.
  Wij hebben onze hele zomer in de Achterhoek – met korte vakanties binnenlands, Duitsland en België – en kunnen alleen maar beamen dat we echt in een heel mooi land wonen waar, als je zo rond gaat, geen plek hetzelfde is.
  We verheugen ons er op om jullie weer te zien, in Hoorn of anders in Amsterdam. Tot dan,

  Liefs X Michel, ook van Jacqueline

  Geliked door 1 persoon

 2. Lieve Aad en Ria,
  Ik heb weer genoten van al jullie verhalen. Ik lees ze altijd direct tussen de bedrijven door en een snelle reactie blijft er dan vaak bij (lukt niet op mijn telefoon). Daarom nu een reactie via de mail.
  Heerlijk om te lezen wat jullie allemaal meemaken op de woelige baren. Net of ik de avonturen lees van Oom Roel op reis (van de Freggels), maar die kennen jullie waarschijnlijk niet. Ook verrassend om te zien welke familieleden er soms ineens op bezoek zijn, wat moet dat gezellig zijn!
  Grote complimenten voor de prachtige foto’s Aad. Prachtig hoe je de hoofdpunten van een stadsdeel in één aanzicht samenvat. Ik ben benieuwd wanneer je boek uitkomt!
  Ik wens jullie een fijne tijd in Nederland en zie jullie graag op de Trompertdag,
  Groeten van jullie neef Chris.

  Geliked door 1 persoon

 3. Welkom thuis! Ik heb genoten van jullie verhalen en prachtige foto’s. Alsof ik er zelf bij was!
  Ook wel weer fijn om thuis in NL te zijn?
  ‘Overwinteren’ jullie dus weer in Hoorn?
  Dit vind ik altijd een mooie tijd van het jaar: de natuur komt tot een soort van stilstand. Koel en vochtig in de ochtenden en avonden, de natuur bereidt zich voor op de naderende herfst. Ook weer leuk, met het open haardje aan (jajajajaaaa, ik weet het, het mag eigenlijk niet meer… maar ik ga daar weer zo van genieten!)
  In juni weer naar de VS geweest en weer een mooie roadtrip gemaakt in dat allemachtig grote land waar alles alleen maar in superlatieven verwoord kan worden. Ondertussen lees ik dan ‘Travels with Charley’ van John Steinbeck, Geert Mak’s ‘Reizen zonder John’ en ‘US history for dummies’, en lees ik over alle ‘battle fields’ en andere geschiedeniszaken.
  Hoop jullie gauw een keer te zien, laat maar horen wanneer het uitkomt.
  Lieve groet uit zonovergoten Soest, ik geniet zo van mijn huis! Dank je Aad!
  Marjolein de Rouw

  Geliked door 1 persoon

  1. Hoi Marjolein, mooi dat je van ons blog hebt genoten. Leuk die roadtrips die je in de VS maakt. Daar is het makkelijker met de auto dan de boot. Wij hebben ook weer zin in Om hier te zijn en straks ons plekje in Hoorn weer in te nemen. Groetjes, Ria en Aad.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: