200 Kilometer om

 

Panorama Oldenburg02
Panorama Oldenburg

 

vrijdag 20 april Omdat de Rodde-sluis bij Hörstel op het Dortmund-Ems-Kanal een week gestremd is besluiten we in Lingen terug te varen: Via het Küsten-Kanaal, de Untere Hunte en de Weser naar het Mittellandkanaal. Zo zigzaggen we onze reis via Oldenburg, Bremen, Minden en Hannover door Nedersaksen om uiteindelijk in Hamburg te komen. We leren de Duitse kanalen en rivieren wel kennen. En leuk dat we nog een keer in Oldenburg komen. Kennen we nog van onze reizen met Post 3. Omdat we in een andere haven liggen leren we de stad van een andere kant kennen. Ik maak een stadsgezicht van Oldenburg.

maandag 23 april Na Oldenburg wordt het water, richting Bremen, serieuzer. We moeten met de getijdenstroom en grote scheepvaart rekening houden. Dit keer hebben we weidse uitzichten op de Untere Hunte omdat we met hoog water vertrekken en over de dijken kunnen kijken. De rivier slingert door een weids landschap met de schapen herkauwend op de dijk. De lammetjes zijn nog klein. Fluitend, met 4 kilometer stroom mee, zakken we de rivier af. In Elsfleth lunchen we en doen boodschappen omdat we de vloedstroom op de Weser moeten afwachten. Op de AIS zien we veel schepen die de kruising van de Untere Hunte en Weser naderen. Het blijkt een aantal binnenvaartschepen en een groot zeeschip te zijn, dat ons later richting Bremen inhaalt. Hoe meer we Bremen naderen hoe meer het groene landschap over gaat in industrie, werven, havens en uiteindelijk, de stad. We zien verroeste industriecomplexen en glimmende, foeilelijke mega-jachten. Dichtbij de stad worden delen van de havens omgebouwd tot volumineuze buitenwijken waarvan ik denk, dat ik het rivierfront anders zou vormgeven. Tegen de avond meren we af tegen een kleine steiger aan de kant van de oude binnenstad.

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

4 gedachten over “200 Kilometer om”

  1. Hoi Rolf en Jos,
   Vandaag al een heel stuk gedaan. Mooie rivier inderdaad. Wel behoorlijke golven met stroom tegen en wind mee.
   Zijn nu ongeveer halverwege en hebben 79 km tegen stroom gedaan. Schiet al lekker op. Morgen naar Minden.

   Like

 1. Hihi, de werf waar jullie deze ‘foeilelijke’ jachten zagen liggen was waarschijnlijk de Lürrsen Werft bij Lemwerder (vlak voor Bremen). Daar worden de dromen van de ‘financieel’ allerrijksten ter aarde gematerialiseerd.. Onder het motto van ‘you dream it, we build it..’. Vaak geweest in mijn AwlGrip periode en daar op schildergebied ook mijn grootste nachtmerrie beleefd met het oude M.Y. Carinthia. De eigenares, Mrs. Heidi Horten, heeft bij deze werf in 2002 onder het motto ‘wie het breed heeft…’ (97 m) een nieuwe Carinthia laten bouwen. Kunnen jullie evt. googlen.. Heb het goed!

  Like

  1. Hoi Carel, Is inderdaad bij Lürssen. Wat ’n dikke schepen. Die op de foto was niet de enige maar wel de lelijkste.
   Gek dat je daar dat drama hebt meegemaakt. Weet het nog goed ’t vertelde. Ongelooflijk. Ook al gegoogeld op de Carinthia. Wat n schip! Gebouwd in ’92 en al een ruift in ’95!
   We zijn vandaag halverwege de Mitten-Weser gekomen. Zowat 80 km tegen stroom afgelegd. Morgen naar Minden.
   Groetjes, Aad

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: