Vertrek uit Hoorn

Toen we vrijdagochtend opstonden zat de haven van Hoorn potdicht. Dus eerst maar afscheid van onze buurschippers genomen en uitgebreid koffie gedronken bij Peter en Elly op de Johanna. We wilden vandaag nog wel oversteken naar Kampen. Op weg naar de werf voor wat reparaties. We hebben weer genoeg in Hoorn gelegen. Langer dan vijf maanden op dezelfde plek houden we niet vol.

Oosterkerk Hoorn

Hoorn is natuurlijk wel een prachtige plek om te overwinteren. Hebben dit nu het tweede jaar gedaan en bevalt ons prima. Raken zelfs een beetje vertrouwd met de stad.

Ik kijk steeds op de app of de mist optrekt. Eerst gebeurt dat overal in Nederland behalve in Hoorn! Zal je net zien. Een uur later is het twaalf uur geweest en vind ik het welletjes. Ria gaat met moeite mee. Peter maakt een foto van ons vertrek.

Tiberius-7

Buiten valt het toch wel tegen. Met de AIS, waarop we de schepen als langzame pijltjes als in een computerspelletje over het scherm van de plotter zien kruipen en met de ondersteuning van de Radar vinden we het eerst nog wat onwennig, maar na enige tijd varen we als professionele schippers de weg over het Markermeer. Als we Lelystad naderen breekt de zon schuchter door. Voorbij de Houtribsluizen slaat rond om ons heen het echter weer potdicht. Een schip passeert ons, zien we op de AIS, we horen hem wel maar zien hem niet. Later doemen de toppen van de windmolens op de dijk weer langzaam op en als we onder de Ketelbrug door op het Ketelmeer zijn klaart het op.

Deze slideshow vereist JavaScript.

Om 19.00 uur zijn we net voor donker in Kampen. Eten lekker bij Restaurant Hendrick en slapen als een os. Nadat we proviand hebben ingeslagen stomen we langzaam de IJssel op. Kruipen met een snelheid van gemiddeld 8 km. Af en toe hebben we zelfs 4 tot 5 km stroom tegen. Als we in Zwolle onder de bruggen door zijn, doen we een rondje door de stad.

Deze slideshow vereist JavaScript.

We gaan pas weer woensdag of donderdag verder op weg naar Steenwijk. Want we hebben eerst nog wat afspraken in het land.

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

3 gedachten over “Vertrek uit Hoorn”

 1. Beste Aad en lieve Ria,

  Een genot jullie mooie reisverhaal.
  En bovendien: wat een bijzondere foto’s.
  Heel mooi. Zal jullie met interesse volgen.

  Behouden vaart,

  Adri Colpaart

  Geliked door 2 people

 2. Hoi Ria en Aad, ook weer onderweg, zo’n tochtje in de mist is altijd weer spannend. Toch goed om weer eens te oefenen met het gebruik van je nieuwe radar. Die mooie serie van Kampen heb je even snel in elkaar gefietst.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: