De Friese route

Omdat we tijd genoeg hebben varen we via Leeuwarden en Dokkum naar Groningen. Veel mooier dan de rechtstreekse hoofdroute met veel beroepsbakken, over het Prinses Margrietkanaal. Onderweg vanuit Sneek lagen we de eerste nacht bij Terherne aan een klein eilandje en twee nachten in Grou, waar Michel en Jacqueline ons een bezoek brachten.

Kromme Knilles bij AkkrumWe varen via de Kromme Knilles bij Akkrum naar Leeuwarden.

Nu al voor de tweede dag in Leeuwarden. We ervaren de stad heel anders dan 15 jaar geleden toen we er met onze ONJ lagen aangemeerd. Brengen een bezoek aan het Fries Museum en gaan vandaag naar het Keramiekmuseum. We dwalen door de stad. Ik vind het historische gebied rond de Jacobijnerkerk het mooist. Maar ook het nieuwe Wilhelminaplein, tussen het monumentale Gerechtshof en het nieuwe flamboyante Fries Museum, is mooi. De leegte van het plein is prachtig. Eindelijk een plein zonder gedoe, met goed gekozen zitelementen en transparante gleditsia’s waardoor de wanden van het plein nog zichtbaar blijven. Een plein om van te houden. Dat in de toekomst alleen maar meer betekenins voor de stad zal krijgen.

Jacobijnerkerk.LeeuwardenJacobijnerkerkhof.

Wilhelminaplein.LeeuwardenWilhelminaplein met uitzicht op de toren van het Stationsplein.

Fontein LeeuwardenDe Mistfontein “Love” van Jaume Plensa op het Stationsplein is een van de mooiste beelden van de 11 Friese fonteinen, ter gelegenheid van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

2 gedachten over “De Friese route”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: