Waar gaan we heen?

Laatste bericht is van 24 maart toen we van plan waren te vertrekken. Dat kon toen echter niet van wegen het toen net in Nederland gearriveerde Covid-19 virus. Dat is intussen al weer 7 weken geleden. Ondertussen is er veel gebeurd. De wereld is veranderd. De berichten buitelen over elkaar heen. Soms is het te veel om te blijven volgen. Bovendien leven we nog steeds in onzekerheid. Weten we niet wat de oplossing is om hier uit te komen. Er wordt veel gespeculeerd over een exitstrategie maar dat komt meer voort uit ongeduld dan uit wijsheid. Alhoewel ik best snap dat sommige bedrijven het water aan de lippen staat.

Wij merken daar niet zo veel van. Ik heb een aantal mooie klussen in Hoorn waar veel aandacht naartoe gaat. Dus ik hoef mij niet te vervelen. Ik heb het zelfs ongewoon druk. Ria schildert veel. Vooral planten en bloemen die hier in de buurt te vinden zijn. We doen ons best elke dag een ommetje in het park te maken om in beweging te blijven. Alleen op de boot zitten is geen optie. Dan roest je vast. We genieten van het voorjaar dat hier uitbundig is losgebarsten. De waterkanten in het park zijn prachtig. Hadden we nog niet eerder gezien. De bomen staan in volle bloei.

DSC_8216-bewerkt
Aquarel van Ria, geschilderd naar Vincent Jeannerot.

We proberen zo weinig mogelijk boodschappen te doen. Slaan 7 dagen vooruit in, om zo min mogelijk naar de stad te hoeven. We gaan ook niet naar de markt. Alleen af en toe naar de notenkraam waar we dan voor drie weken voorraad kopen. Die heeft heerlijk verse noten die we niet kunnen weerstaan. Over het algemeen genomen houdt iedereen in de stad zich hier aan de richtlijnen: afstand houden en hier en daar handen ontsmetten bij de winkels. En we liggen hier relatief rustig. Aan het park met het Markermeer als rugdekking. Alhoewel het hier in de haven en op de kade steeds drukker wordt met dagjesmensen die een luchtje komen scheppen.

Toch gaan we morgen proberen een rondje te varen. Naar de Markerwadden of een haven die nog open is zoals Enkhuizen of Medemblik. Of wellicht even oversteken naar Stavoren. Ik heb geïnventariseerd bij schippers hier aan de kade. Die melden dat veel havens richting Amsterdam zijn gesloten. Daar kom je sowieso niet in. Andere zijn wel open maar bieden verder geen voorzieningen, geen toiletgebouw, geen water. Maar we zijn gelukkig zelfvoorzienend dus ons maakt dat niet veel uit.

De situatie in de haven is ook sterk veranderd. Er zijn haast geen winterliggers meer. Alle buurboten zijn vertrokken. De meeste naar een vaste zomer-ligplaats elders. Een boot is verkocht. Nico ligt als vanouds weer buiten in de aanloophaven voor anker. Alle schepen van de bruine vloot zijn ook weg. Daarom gaat het ook bij ons kriebelen.

We zullen zien.

Hoorn 3 mei 2020

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

Eén gedachte over “Waar gaan we heen?”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: