Haarlem – Lisse – Leiden

23 juli 2020
We hebben Leiden verlaten omdat het in de stad, ondanks corona, een gekkenhuis is. Lisa is gisteren nog wel in Leiden aan boord geweest om Inca te laten oefenen met in de boot stappen. Inca was bang van de afstand tussen de boot en de kade. Het was met de hulp van Frans van het KNGF snel opgelost. Volgens hem is de boot veel te glad en is er te weinig ruimte voor een hond om op te stappen. De oplossing is om Inca bij kop en kont op te pakken en over het gangboord op de boot te tillen. Een handigheid die ik nu van Frans geleerd heb.
We zijn al weer een week geleden uit Haarlem vertrokken met als bestemming Lisse. We hadden aan Dymp en Jan beloofd dat zij een stukje zouden kunnen meevaren. Om er even uit te zijn. En zij hadden de voorkeur om vanuit Lisse mee te varen.


In Lisse hebben we eerst nog een bezoek aan het museum de Zwarte Tulp gebracht omdat daar een tentoonstelling van de botanisch tekenaars is. Er hingen een paar prachtige aquarellen o.a. van Jacomien van Andel. Ria heeft meerdere keren les van haar gehad. Maar eigenlijk waren de twee films die in het museum vertoond werden nog interessanter. Een prachtige zwartwit film uit de oude doos waarin het hele proces van de bol gepresenteerd wordt, van het met de hand planten, koppen, pellen, sorteren, verpakken tot en met het transport per schip en per stoomtram. Prachtige beelden die deels nog veel herinneringen opriepen. Een tweede, lange documentairefilm ging over de geschiedenis van de tulp. Van de oorsprong van de wilde bloem in de Kaukasus, het meenemen van de bollen naar Turkije waar meerdere Sultans er straal verliefd op werden. En vele eeuwen later pas naar het westen waar de tulp ook uitgroeide tot een succes. Gevolg was o.a. tulpenmanie; een hausse in de tulpenhandel in Holland, die rond 1634 opkwam. In de Nederlandse Gouden Eeuw bereikten de prijzen van de nieuw geïntroduceerde tulpenbollen extreme hoogten. In januari 1637 werden tulpenbollen verkocht voor meer dan tien keer het jaarsalaris van een ervaren vakman, en waren ze ongeveer evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand! Begin februari 1637 kwam er al weer een abrupt einde aan deze gekte. Blijkt dus dat ik, ondanks het feit dat ik midden in de bollenstreek ben opgegroeid, weinig van de geschiedenis af wist. Schande voor het onderwijs op de lagere school!

De volgende dag zijn Jan en Dymp om 10.00 uur op de boot en maken een prachige cruise met ons van Lisse, via de Ringvaart, de Brasem, de Wetering en de Oude Rijn naar Leiden.

Achterzijde van de Hooglandse Kerk aan de zijde van de Nieuwstraat.

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

Eén gedachte over “Haarlem – Lisse – Leiden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: