Välkommen till Torhamn

Admiraliteits-klokkentoren.Karlskrona
Admiraliteits klokkentoren in Karlskrona

19 mei We liggen in Torhamn, zowat aan de Oostkust van Zweden. Afgelopen 4 dagen zijn we door de Hanöbocht gevaren. Dinsdag 15 mei vanuit Simrishamn een lange en rustige oversteek naar een leuk haventje vlak bij Karlshamn. Op woensdag 16 mei dachten we eveneens rustig via de scheren rond Ronneby naar Karlskrona te varen, maar kwamen bedrogen uit. Het eerste stuk tussen de scheren was prachtig. Maar omdat we na de lunch geen zin hadden om voor een van de bruggen te wachten zijn we het laatste stuk rond Hasslö en Drottingskär buiten om gegaan. Dat hadden we niet moeten doen. Het was direct weer kermis in de boot. We werden voor de tweede keer heen en weer geslingerd. Vandaag vertelde hier op de haven een Zweed dat die bocht daar berucht om is. Geen wind en goed weer maar toch een vervelende puntige deining. Het eerste stuk tegen de golven op ging goed. Maar toen we op de kust aan moesten hielden we het niet meer. Af en toe was het patroon van de golven zo dat er 4 tot 5 golven, precies in de cadans van de boot aan kwamen rollen zodat Tiberius steeds verder rolde. Het was zelfs zo heftig dit keer dat we overwegen toch maar een stabilisator in te laten bouwen als we terug in Nederland zijn.

We zijn twee dagen in Karlskrona gebleven om een beetje bij te komen. Gekke stad overigens. Een groot deel van de stad is een rechthoekig grid van brede rechte straten zonder bomen. Negen jaar geleden vond ik er helemaal niets aan. Nu we ons wat verder in de stad verdiepen blijken er wel bijzondere delen te zijn. De Marinehaven van Karlskrona is een goed bewaard en compleet voorbeeld van een 17e eeuwse Europese vlootbasis. Hij stamt uit de tijd dat Zweden nog een grootmacht was, en ook Finland, Estland, Letland en delen van Noord-Duitsland tot haar grondgebied mocht rekenen. Veel elementen uit de toen gestichte stad zijn bewaard gebleven zoals de hier boven afgebeelde houten Admiraliteits klokkentoren, een prachtig park in het midden van de stad en de pittoreske wijk Björkholmen.

Ria.rabarber
Ria maakt rabarber schoon in Torhamn
Haven Torhamn
Een prachtige avond in de haven van Torhamn

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

2 gedachten over “Välkommen till Torhamn”

  1. prachtig verhaal weer, m.u.v. de rabarber (blggggg, vies), wel lekker om te pureren met suiker, gepureerde aardbeien erbij, zeven zodat je een siroopje krijgt en dan bij de gin met tonic erbij…das wel lekker !

    Like

    1. Gadvetdamma. Dat lijkt me helemaal niks. We hebben nog rabarber over. Heelijk. Nostalgie. Bij jou blijkbaar verkeerde associaties. Of is dat te psychologisch gedacht. 😘

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: