Brandenburg aan de Havel

We liggen voor de derde dag in Brandenburg aan de Havel en genieten van de stad. Gek om hier na 11 jaar weer terug te zijn. Ria is steeds op zoek naar beelden van toen en vindt die maar deels. De stad is in die 11 jaar ook veranderd. Steeds meer verveloze gebouwen uit de DDR tijd verdwijnen. Gaten worden opgevuld en veel panden gerestaureerd. Naast opgepoetste in diverse felle kleuren geschilderde traditionele villa’s staan mooie karakteristieke gemetselde panden. Het mooie stadsgezicht naar het Dominsel en de Mühlendamm herinneren we ons nog wel van 11 jaar geleden.

Zicht op het oudste eiland van Brandenburg aan de Havel, het Dominsel.
Mühlendamm die naar de oude Dom leidt.

In de oude stad ligt de Rittenstraße waar ik niets meer aan hoef te doen. Geen verkeersborden, prachtige bestrating en nauwelijks geparkeerde auto’s. De rails van de tram accentueren de lichte glooiing van de straat. Om de hoek staat de prachtige Art nouveau-villa aan de Plauer Straße, het voormalige woonhuis van Ernst Paul Lehmann. De villa werd in 1901, door architect B. Möhring ontworpen. Ik maak er een plakplaatje van voor in mijn album! Het is geïntegreerd in het gebouwencomplex van de voormalige succesvolle speelgoedfabriek van Lehmann. Lehmanns speelgoed bezat een bijzondere kwaliteit. Het bedrijf produceerde o.a. mechanisch bewegende objecten zoals vliegtuigen, schepen, auto’s en motoren die op dat moment erg populair waren. Een belangrijk deel van de productie werd geëxporteerd. Daarvoor bouwde Lehmann naast zijn fabriek zijn eigen postkantoor. Want alles ging nog per post. Het bedrijf was met 800 medewerkers, een van de grootste werkgevers van de stad.

Rittenstraße
De in 1901 door B. Möhring ontworpen Art nouveau-villa van directeur Lehmann

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: