Szczecin, Trzebież en Ueckermünde

Szczecin is heel erg veranderd sinds we er 11 jaar geleden met Post 3 zijn geweest. Toen was de stad nog sterk in opbouw. Ook nu zijn er veel plekken waar nog moet worden opgeknapt en vervangen. Maar rond de kern is de stad weer tot leven gekomen. Een groot aantal gebouwen is om door een ringetje te halen. Onder andere de opera Na Zamku met zijn fel wit gestucte gevels en bijzondere slavische versierselen op de dakrand is prachtig. We eten op het Rynek plein onder de gallerij van het voormalige middeleeuwse gemeentehuis. We hadden gehoopt dat het in de haven iets rustiger geworden was nadat we terug kwamen van het eten. Niets was minder waar. De speedboten gingen nog steeds veel te snel en het leek wel of het geluid van de weg op de brug achter steeds luider werd. Toen het lawaai van de stad een klein beetje tot rust gekomen was, rond een uur of 12, ging een half uur later de beer los. Vanaf een schip aan de overkant kwam keiharde muziek alsof er een heel stadion met geluid gevuld moest worden. Het ging met horten en stoten door tot rond 2 uur ‘s nachts. Van harde house tot aan flarden Russische en Poolse rap…….De volgende ochtend waren de Engelsen, die met een een luxe motor achter ons lagen, vroeg verdwenen. Wij verlieten Szczecin daarna ook snel via het havengebied naar het Zalew Szczecinski en meren drie uur later aan in het voormalige vissersdorpje Trzebiez. Wat een stilte!

We bouwen nog een stop in Trzebiez in om ook een rustig dorpje in Polen te ervaren. Het lijkt of de tijd hier heeft stilgestaan. Doet me denken aan oude ansichten van Noordwijkerhout. Doen boodschappen in een schattig klein winkeltje waar de uitbaatster in een schort net achter de kassa past. Ze verkoopt alles, van vlees tot kruidenierswaren en ijs. De volgende dag komen Rob en Nienke van de Pollard Nine- Marit in de haven liggen. We hebben al ons eten een beetje bij elkaar gelegd en samen op de kant in de schaduw gegeten. Hartstike leuke ontmoeting die naar meer smaakt!

Centrum van Trzebiez

Als ze de volgende dag naar Ueckermünde over steken sluiten wij later aan omdat we horen dat er een concert in het kerkje van Ueckermünde is. Het blijkt een concert met orgel en trompet. Het jonge Duitse duo speelt van een fuga van Bach, via Das Nordlicht van Sibelius, naar de minimal music van Philip Glass. Prachtig in de pittoreske Marienkirche uit de 18e eeuw.

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

Eén gedachte over “Szczecin, Trzebież en Ueckermünde”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: