Vlieland

De overtocht van Makkum naar Vlieland liep afgelopen dinsdag op rolletjes. Vroeg in de morgen worden we bij hoogwater, samen met 8 zeiljachten in de sluis bij Kornwerderzand, vlot geschut. Daarna varen we met het laatste beetje vloedstroom rechts af over de Boontjes naar Harlingen. Heerlijk weer op het zoute heldere, blauwgroene water. De motor begint zachter te ronken. Tiberius is helemaal in zijn element. Onderweg is er weinig verkeer, alleen een paar garnalenkotters die het wad afstropen en een peilvaartuig dat zigzaggend de diepten aan het meten is. Want het wad verandert voortdurend. In de verte zien we de ferry’s van Vlieland in het nevelige ochtendlicht naar Harlingen schuiven.

Vanaf Harlingen krijgen we aan het eind van de Pollendam wat stroom tegen; maar even verder, in de Blauwe Slenk begint het al weer te ebben en neemt onze snelheid langzaam toe. We varen steeds naast de hoofdvaargeul voor de grote schepen, tussen de grote boeien en de recreatieboeien in. Zo schuiven we samen met twee ferry’s met een behoorlijk vaartje richting Vlieland. Op de Vliesloot, naast de kop van het eiland hebben we even flink de ebstroom tegen. Dan is het even mikken om het gaatje te vinden. Zo komen we vroeg genoeg aan om nog een mooie plek tussen de grote jongens, aan het steiger vlak achter de dijk, te krijgen. Jos en Rolf komen een half uurtje later het gat indraaien en maken iets verderop vast.

Natuurlijk lopen we samen met Jos en Rolf een rondje met prachtig uitzicht vanaf de vuurtoren over het dorp en het wad. Onderweg inventariseren Jos, Rolf en Ria de plantjes en de beestjes. Ik maak hier en daar een foto omdat ik dat graag doe. En s’avonds eten we bij ons aan boord, wat we komende dagen nog wel een paar keer, over en weer zullen herhalen.

Eergisteren heerlijk ouderwets naar het strand. Met z’n tweeën lopen we helemaal rond de punt van het eiland naar de kant van de Noordzee, op het verlaten brede strand. We zien Terschelling aan de overzijde. Alhoewel het Hemelvaart-vakantie is, is het overal opvallend rustig. Op het strand kun je een kanon afschieten zonder iemand te raken. Even gezonnebaad op onze te kleine handdoeken en het eerste laagje bruin opgebakken. Met je ogen dicht luisteren naar het geluid van de zee en de krijsende meeuwen.

Gisteravond heb ik de zon vanaf het duin een hele zachte oranje-roode landing zien maken. Hier gaat de zon net op het randje van het strand in het kleine zeetje onder. Op de terugweg naar de haven kleurde de lucht rosé/rood op een zachtblauwe ondergrond.

Vanmorgen palaver gehad, samen met Jos en Rolf. Ria had zich al terdege voorbereid om de verdere tocht over het wad naar Ameland te bezien. We nemen de planning door en controleren het rekenwerk. Ja, voor ons is het spannend. De vorige keer, dat we met de ONJ richting Ameland voeren misten we een wantij en voeren pardoes de geul naar de Noordzee op, de grondzeeën tegemoet. Dat willen we niet nog eens meemaken. Daarom is het goed de tocht met deze ervaren waddenzeilers punt voor punt door te nemen. Maandag zeilen Jos en Rolf die kant op. Dinsdag, wanneer het rustig weer is, volgen wij.

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

2 gedachten over “Vlieland”

  1. Ja, daar hebben jullie weer een mooi blog geschreven . Dat smaakt naar meer, en wat zijn die eilanden toch mooi! Zo gauw het toelaat zijn we ook van de partij, het kriebelt al een beetje( veel). We zijn rustig begonnen in Friesland, ook leuk en voor het eerst aan een meerboei op het Slotermeer ( zie blog) we zien elkaar nog wel ! Groetjes van ons twee, Rob en Nienke

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: