Nog meer Hollandse IJssel

4 augustus 2020
Hoe verder we op de Hollandse IJssel komen, hoe mooier ze wordt. Ik noem deze rivier bewust vrouwelijk. Zo zacht en romantisch is ze. Af en toe heeft ze Vechtse allures, maar dan op een bescheiden Hollandse schaal. Als we op de rivier varen lijkt het af en toe of ze ophoudt. Vooral op het stuk tussen Oudewater en Monfoort. Zo smal is de rivier, zo kronkelig en vol met bomen. Als we tegenliggers hebben moeten we een boom wachten. Anders raken we met de mast verstrikt in de takken.


Na het plekje bij de Waaiersluis vlak bij Gouda, liggen we een paar kilometer verderop in Haastrecht. Vervolgens 3 dagen in het mooie Oudewater met haar opvallend grote St. Michaëlskerk die pront langs de IJssel staat te stralen.


Oudewater ontstond omstreeks 1100 in een meanderbocht waar de Lange Linschoten samenkomt met de Hollandse IJssel. De stad was strategisch gelegen in het grensgebied van het Graafschap Holland en het Sticht Utrecht. De stad kreeg rond 1265 stadsrechten en nam op 19 juli 1572 samen met elf andere steden deel aan de Eerste Vrije Statenvergadering in Dordrecht. In deze vergadering werd de basis gelegd voor de Staat der Nederlanden onder ‘leiding’ van het Huis van Oranje. Jammer dat de bevolking van de stad als gevolg daarvan, na een korte belegering op 7 augustus 1575 door een Spaans leger praktisch geheel werdt uitgeroeid. Volgens de overleveringen wisten slechts drie inwoners deze slachting te overleven. Tijdens de inname ontstond een brand die een groot deel van de middeleeuwse bebouwing in as legde. Oudewater werd in de zestiende en zeventiende eeuw opnieuw opgebouwd en werd een belangrijk producent van touw. Dit touw werd gebruikt door de schepen van de Verenigde Oostindische Compagnie. Een groot aantal panden in de historische binnenstad dateert nog van deze periode.


We blijven een nacht in Monfoort en varen daarna via IJsselstein door naar de Lek. Wel vreemd als we midden in het smalle deel van de IJssel, dwars door IJsselstein mijn project van 15 jaar geleden tegenkomen: het Masterplan IJsseloever, prachtig gelegen langs het riviertje, voorzien van eigen jachthaven natuurlijk.

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

4 gedachten over “Nog meer Hollandse IJssel”

 1. Aad je plaat met dat felle licht in die donkere hemel is wel heel bijzonder. De kerktoren in de laatste plaat die zich uit rekt naar de hemel is ook mooi.

  Like

 2. Lieve Ria en Aad, Ooit, jaren geleden, wilden wij met een gehuurd motorboten samen met Rolf’s moeder een tochtje maken over de Hollandse Ijsel maar helaas was er ergens een stremming. Wat is het er mooi!! Wij zijn weer onderweg, sinds gisteren. Vandaag wilden we naar Terschelling maar met windkracht 5 à 6 zijn we toch maar blijven liggen. We liggen in de binnenhaven voor de sluis van Kornwerderzand tegen de stellages waar voorheen de reservedeuren werden opgeslagen, een leuk plekje! Kunnen jullie een beetje schuilen voor de warmte? Liefs Jos

  Verstuurd vanaf mijn iPhone

  >

  Like

  1. Hoi Jos en Rolf,
   Nog bedankt Rolf voor de complimenten op mijn foto’s van de Hollandse IJssel.
   Ja, inderdaad, de tocht over Hollandse IJssel smaakt naar meer. Kan bij ons jaarlijkse rondje IJssel gevoegd worden. Lekker dat jullie weer onderweg zijn. Op naar de wadden. We lezen jullie blog wel. Wij zijn in een hoekje van de haven van Culemborg gekropen. In de schaduw van de bomen dien ons na 13.00, het heetst van de dag, schaduw geven.
   Blijven hier de warme dagen afwachten. Nog wel een weekje dus. Het is ook wel lekker om even niet te bewegen.
   Groetjes,
   Ria en Aad

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: