Bijzonder Harstena

Wat is het mooi op Harstena. We liggen al 4 dagen aan het zelfde steigertje, tegen de rotsen en zien haast niemand. De stilte overvalt ons af en toe en genieten van het licht. De zon schijnt hier ruim 16 uur per dag. Al de veldbloemen staan in bloei. De overdadig ruikende seringenstruiken kleuren vreemd met de rode huizen.

Alles is hier nog gesloten. Het restaurantje naast ons en de bakker aan het eind van de onverharde weg. Alleen komt er elke avond een oudere vrouw als een duiveltje uit een doosje aankloppen voor het havengeld. Af en toe komt er een Zweedse zeil- of motorboot even aanmeren, maar die vertrekt al gauw weer. En de postboot zorgt voor de verbinding met de wal.

Er wonen hier in de winter nog maar 6 mensen op dit voormalige robben-eiland. We spraken vanmorgen een van de bewoonsters. Ze is hier opgegroeid en nog naar het plaatselijke schooltje gegaan. Haar ouders hadden als vissers een zwaar leven. Ze heeft nog robbenvlees gegeten. Maar dat is 30 jaar geleden. Zolang wordt al geen zeehonden meer geknuppeld of gevist.

Morgen gaan we verder richting Oxelersund en Trosa. Dan boeken we ook een haven in Stockholm en gaan de stad verkennen.

Auteur: Aad en Ria Trompert

We wonen en werken vanaf juli 2017 op de Tiberius. Ieder jaar, vanaf april t/m oktober varen we over de oostzee, de kanalen en rivieren van Europa. De verhalen daarover zijn in dit blog te lezen.

3 gedachten over “Bijzonder Harstena”

  1. Oh jongens, wat een prachtige plaatjes en volgens mij hebben jullie het weer ook mee. Een soort van “alleen op de wereld”, maar dan in een moderne versie :). We leven mee en ook wij hebben het goed met het weer in Nederland…tikkie warm…maar dat mag de pret niet drukken.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: